Evde namaz kılarken kâmet getirmek zorunlu mu?
Anasayfa / NAMAZ / Ezan, İkamet ve Tesbihat / İmam ikamet getirebilir mi? İmam ikamet getirebilir mi? İkamet, farz namazların sünnetlerinden biri olduğundan (Buhari, Ezan, 2 [605]; Müslim, Salat, 5 [378]), onu terk etmek mekruhtur.
Kâmet getirmeyi unutursam namaz kabul olur mu?
Ezan ve ikamet namazın sünneti olduğundan ve vakit olmadığından, kaza namazı kılarken ezan ve ikamet sünnettir. Namazı terk etmek ezan ve ikamet geçerli olsa da uygun değildir.
Kimler kâmet getiremez?
Kamet getiren kimse temiz, akıllı ve erkek olmalıdır. Buna göre abdest almayan, cünüp, deli, içkici ve kadının kameti mekruh sayılır. İşareti getirenin salih bir kimse olması tavsiye edilmiştir (İbn Nüceym, el-Bahr, 1/268-270; Aliyyü’l-kârî, Fethu bâbi’l-‘inâye, 1/227).
Kâmet getirilirken namaz kılınır mı?
İbn Kudame bu görüşü kimseden almamış, aksine kendi görüşü olarak zikretmiştir. Bu nedenle, ne camide ne de başka bir yerde, evde olsa bile, daha üstün bir namaz kılamaz veya başka bir sünnet yerine getiremez.
Tek başına namaz kılan kişi kâmet getirir mi?
Cemaate yetişemeyen bir kimse, camide tek başına namaz kılarken ikametgah kılması gerekir mi? Beş vakit namazın cemaatle kılındığı camilere, o vaktin farz namazını kılmak için giren kimseler, cemaatle veya tek başına namaz kılmak isterlerse ezan veya ikametgah okumalarına gerek yoktur.
Evde kısa kollu ile namaz kılınır mı?
Eskiden kollarını sıvamak kibir alameti sayıldığı için kollarını sıvayarak namaz kılmak mekruh sayılıyordu (el-Fetâvâ’l-Hindiye, 1/106). Ancak günümüzde böyle bir anlayış yoktur. Öte yandan erkeklerin kısa kollu gömlekle namaz kılmasında bir sakınca yoktur.
Namaza alışmak için sadece farz kılınır mı?
Sıkça sorulan soru, sadece farz namazları kılıp sünnetleri terk etmenin caiz olup olmadığıdır. Alimler, sünneti terk etmekte günah olmadığı konusunda görüş birliği içindedirler.
Şüpheli namaz kabul olur mu?
1198- Namazdan sonra namazda şüphenin ortaya çıktığı malumdur; fakat sahih mi, bâtıl mı olduğu bilinmez ise namazı yeniden kılmak gerekir. Eğer sahih, şüphe olduğunu bilirse fakat hangi kısımda olduğu bilinmez ise namazı yeniden kılmak caizdir.
Hanefi mezhebine göre kâmet nasıl getirilir?
Kâmete gelince; bu mezheplere göre, ilk tekbir ve “kad kâmeti’s-salât” cümlesi ikişer kere, diğer cümleler birer kere okunur. Mâlikî mezhebine göre ise, ikâmet sırasında yalnız tekbirler ikişer kere, diğer cümleler birer kere okunur (Nevevî, el-Mecmû’, 3/91-93-94).
Kâmet ne zaman ve nasıl getirilir?
İslam’da, İkamet erkeklere özgü bir Sünnettir ve ezana benzer şekilde namazlardan önce okunur. Ancak, Kamiet’te, “Hayye ale’l-felâh” ifadesinden sonra, “Kad Kâmetis Salah” iki kez söylenir.
Erkekler farz namazından önce kâmet getirir mi?
İkamet, farz namazlardan önce namazın başladığını gösteren ve ezana benzeyen kelimelerdir. Erkeklerin, cemaatle veya tek başına kılınması fark etmeksizin, her farz namazdan önce ikamet getirmesi sünnet kabul edilir.
Sabah namazında kâmet nasıl getirilir?
İkamet, farz namazların öncesinde okunan, namazın başlangıcını gösteren ve ezan sözlerine benzeyen kelimelerdir. Ezandan farklı olarak, “hayye ale’l-felah” ifadesinden sonra “kad kameti’s-salat” ifadesi eklenir. Rivayetlere göre, yukarıda adı geçen sahabelere de aynı rüyada kamet öğretilmiştir (Ebû Dâvûd, Salat, 28 [499, 507]).
Kâmet bitmeden namaza başlanır mı?
İmam-ı A’zam’a göre, cemaatle namaz kılmak için imamın “Kad kameti’s-salat” veya “Namaz başladı” denildiği anda namaza başlaması namaz adabının bir parçasıdır. İmam bu hareketle müezzinin sözlerini teyit eder. Ancak, ikamet tamamlandıktan sonra namaza başlamakta bir sakınca yoktur.
Çorapsız namaz kılmak namazı bozar mı?
Hz. Peygamber’in (s.a.s.) çorapsız namaz kıldığı bilinmektedir (Ebû Dâvûd, Salât, 91). Bu sebeple çorapsız namaz kılmakta veya namaz kıldırmakta bir sakınca yoktur. Ancak çorapsız camiye girmek sağlık ve temizlik açısından sakıncalı ise veya örf ve adetlere uygun değilse, bundan kaçınmak uygun olur.
Hangi namaz tek kılınmaz?
Üstün namazlardan Küsûf namazı (Güneş tutulması namazı) ve imameyne göre İstiska namazı da cemaatle kılınır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/70-72). Bunların dışında kalan bütün sünnet ve üstün namazların herkes tarafından tek başına kılınması uygun görülmüş, ancak bunları cemaatle kılmak mekruh sayılmıştır (Serahsî, el-Mebsût, 2/144).
Evde namaz kılmak kabul olur mu?
Evde kılınan namaz cuma namazı sayılmaz. Cuma namazı dâhil cemaatle kılınan namazlarda imamla ona uyanların fiilen veya gayrı resmi olarak aynı yerde bulunmaları gerektiğinden, televizyon, internet vb. aracılığıyla başka yerlerden yayınlanan namazlara uymak caiz değildir.
Evde tek başına namaz kılınır mı?
Yakınımda bir cami olmasına rağmen evde namaz kılıyorum ve ezan sesini duymama rağmen oraya gitmiyorum. Bu namazın hükmü nedir? Cevap 1: Eğer durumunuz belirtildiği gibiyse, camide cemaatle namaz kılmayı bıraktığınız için evde namaz kılmanız haramdır, ancak namaz geçerlidir.
Tek başına namaz kılarken sesli okunur mu?
Tek başına kılınan namazlarda, öğle ve ikindi namazlarıyla gündüzün sünnetlerinde gizlice okumak, yani dil ile işitebilecek şekilde telaffuz etmek namazın farzlarındandır (İbn Âbidin, Reddü’l-muhtar, 2/81).
Evde çorapsız namaz kılınır mı?
Erkeklerin çorapsız namaz kılmaları caiz midir? Hz. Peygamber’in (s.a.s.) çorapsız namaz kıldığı kaynaklarımızdan anlaşılmaktadır (Ebû Dâvud, Salat, 89 [653]; İbn Mâce, İkâmetü’s-salâvat, 66 [1038]). Bu sebeple çorapsız namaz kılmakta bir sakınca yoktur.