Patlıcanın olgunlaştığı nasıl anlaşılır?
Patlıcanlar olgunlaştığında toplanmalıdır, hafif olgunlaşmamış meyveler en iyi tadı verir. Olgun olup olmadıklarını anlamanın en kolay yollarından biri patlıcanı hafifçe sıkmaktır. Bıraktığınızda, narlar ‘geri sıçramalıdır’. Eğer herhangi bir çekirdek kaldıysa, meyve henüz olgunlaşmamıştır. Patlıcanlar olgunlaştığında toplanmalıdır, hafif olgunlaşmamış meyveler en iyi tadı verir. Olgun olup olmadıklarını anlamanın en kolay yollarından biri patlıcanı hafifçe sıkmaktır. Bıraktığınızda, narlar ‘geri sıçramalıdır’. Eğer herhangi bir çekirdek kaldıysa, meyve henüz olgunlaşmamıştır.
Patlıcan ne zaman koparılır?
Ekimden hasada kadar ortalama 60 ila 80 gün sürer. Meyveler, tohumları kahverengiye dönmeden önce hasat edilmelidir. Her şey yolunda giderse, her sağlıklı ve gelişen bitkiden 6-8 patlıcan hasat edebilirsiniz.
Patlıcanın iyi olduğunu nasıl anlarız?
Patlıcanın tazeliğini kontrol etmek için elinize alın ve hafifçe sıkın. Bıraktığınızda eski haline dönüyorsa tazedir. Patlıcana acı tadını veren çekirdekleridir. Patlıcan ne kadar büyükse çekirdekleri de o kadar büyük ve tadı da o kadar acıdır. Patlıcan seçerken küçük ve olgunlaşmamış olanları tercih edin.
Patlıcan kaç günde olgunlaşır?
Patlıcanların büyümesi uzun zaman alır. Bu bitki ekim işleminin tamamlanmasından yaklaşık 2-3 ay sonra olgunlaşır. Patlıcanları tohumdan ekerken, çimlenme için toprak sıcaklığının 21 derece olması gerekir.
Patlıcan hangi aya kadar yetişir?
Patlıcan yazlık bir üründür. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilir. Yaz mevsimi boyunca pazarlarda ve tezgahlarda bulunabilir. Ayrıca bazı çeşitleri sonbaharın sonuna kadar hasat edilir.
Patlıcan sert mi yumuşak mı?
Patlıcan patlıcandan daha serttir ve tuzlama onu yumuşatır. Ancak, uzun pişirme süreleri olan işlemlerde önceden tuzlama gerekli değildir. Patlıcan çok genç veya çok serttir.2 Haziran 2022Patlıcan patlıcandan daha serttir ve tuzlama onu yumuşatır. Ancak, uzun pişirme süreleri olan işlemlerde önceden tuzlama gerekli değildir. Patlıcan çok genç veya çok serttir.
Patlıcan çok su ister mi?
Patlıcan yetiştiriciliğinde pratik bir kural, ilk sulamadan sonra hava durumuna bağlı olarak 15-20 gün su verilmemesi gerektiğidir. Bundan sonra gerektiğinde bol su verilmelidir. Çiçeklenme döneminde gereksiz sulamadan kaçınılmalıdır.
Patlıcan dişisi erkeği nasıl anlaşılır?
Erkek patlıcanların daha az çekirdeği olduğunu, ancak dişi patlıcanların daha fazla çekirdeği olduğunu ve yemeğinize acı bir tat vereceğini unutmayın. Bir patlıcanın erkek mi yoksa dişi mi olduğunu nasıl anlarız? Patlıcanın ön kısmında yarık varsa dişidir, yuvarlak ve hafif çukurluysa erkektir.
Patlıcan çiçeklerini neden döker?
Normal çiçek oluşumunda bile çok az miktarda polen oluşumu fosfor eksikliğinden kaynaklanır. Düşük ortam sıcaklıkları da polenin canlılığını kaybetmesine neden olur. Bu gibi durumlarda çiçekler döllenme eksikliğinden dolayı dökülür.
Patlıcan neye göre seçilir?
Patlıcan seçerken, büyüklüğü, şekli veya rengi ne olursa olsun parlak, kusursuz ve hasarsız olduğundan emin olun. Ağır modeli boyutuna göre seçin. Sapları yeşil ve sert olmalı ve eti sert olmalıdır. Kızartma için büyük patlıcanları ve Karnıyarik veya İmam Baydı gibi yemekler için daha ince ve orta boy patlıcanları seçin.
Patlıcanın acı olmasının sebebi nedir?
Kimyasal bileşikler: Acı tadı, bitkilerin kendilerini avcılara karşı savunmak için üretebildiği alkaloitler adı verilen doğal olarak oluşan bileşiklere atfeder. Patlıcanlar, onlara acı bir tat verebilen alkaloit solanin içerebilir. Kimyasal bileşikler: Acı tadı, bitkilerin kendilerini avcılara karşı savunmak için üretebildiği alkaloitler adı verilen doğal olarak oluşan bileşiklere atfeder. Patlıcanlar, onlara acı bir tat verebilen alkaloit solanin içerebilir.
Patlıcanın insan vücuduna faydası var mı?
Patlıcan, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde kemik yapımına yardımcı olabilir ve kansızlık semptomlarını hafifletebilir. Patlıcan ayrıca diyabet tedavisinde ve sindirim sistemini düzenlemede etkilidir. Dünyada birçok patlıcan türü vardır ve farklı şekillerde tüketilir.
Patlıcan fazla verim almak için ne yapmamız gerekir?
Meyve verimi için en uygun sıcaklık 22 °C’dir. Hava nemi %55–60 (25 °C’de) ve toprak nemi %60–70 olduğunda iyi yetişir. Düşük sıcaklığa sahip killi topraklarda fizyolojik sorunlar artar ve erken verim düşer. Orta derecede tuza duyarlı bitkilerden biridir.
Patlıcanın yanına ne ekilir?
Patlıcan: Komşuları fasulye, marul, ıspanak, turp, lahana, fesleğen, pancar, yerelması, kadife çiçeği, aynısefa, tarhun, kekik ile uyum.16 Mart 2023Patlıcan: Komşuları fasulye, marul, ıspanak, turp, lahana, fesleğen, pancar, yerelması, kadife çiçeği, aynısefa, tarhun, kekik ile uyum.
Patlıcan yaprakları neden delik delik olur?
Yaprak sineği (Liriomyza bryoniae) patlıcanın en önemli zararlılarından biridir. Küçük bir sineğe benzer, ancak larva patlıcanın yapraklarına zarar verir ve yapraklarda karakteristik beyaz tüneller ve delikler oluşturur. Sonunda bitkinin yaprakları düşer çünkü bitki fotosentez yapamaz.
Patlıcanın çürüdüğünü nasıl anlarız?
Patlıcanınıza hızlıca bir koku verin ve herhangi bir kötü koku olup olmadığını kontrol edin. Kötü kokuyorsa hemen atın. Patlıcanınızdaki küfün çoğu, özellikle bitki yumuşak ve dokunulduğunda hassas olduğunda, yaşlandıkça temizlenmelidir.
Yemeklik patlıcan kaç günde kurur?
Patlıcanı kış boyunca iyi bir şekilde saklayabilmek için iyice kuruttuğunuzdan emin olun. Tamamen sertleşene kadar kurutma işlemini durdurmayın. Patlıcan; Güneşli ve sıcak havalarda genellikle 2 gün içinde yeterince kurur, ancak hava durumuna bağlı olarak bu süre bir hafta veya 10 güne kadar uzayabilir.
Patlıcan hangi mevsimde toplanır?
Haziran-Temmuz aylarında görülür. Verim azalır, Eylül ayından itibaren tekrar artar ve sezon sonuna doğru tekrar azalır.
Patlıcanın pişme süresi ne kadardır?
Kaynamaya başlayınca altını kısın ve patlıcanlar pişene kadar yaklaşık 15 dakika kısık ateşte pişirin. Daha sonra altını kapatın ve kapağı kapalı bir şekilde ısınmasını bekleyin, sonra servis edin.