Hafif ıslaklık gusül gerektirir mi?
Mezini terk etmek abdesti bozar, ancak gusül gerektirmez. Yaş akıntılar temizdir, yıkanmaya gerek yoktur ve elbiseleri yıkamak gerekmez. Ancak abdesti bozar. Sürekli akıntı varsa her namaz için vaktinde abdest alır ve abdestli olarak namazını kılar, o sırada akıntı olsa bile önemli değildir.
Cünüp olup olmadığını nasıl anlarız?
345- Bir kimse bir ıslaklık hisseder ve bunun meni mi, idrar mı, yoksa başka bir şey mi olduğunu bilmezse; şehvet ve arzu ile dışarı çıkarsa ve akıntıdan sonra vücutta bir gevşeklik olursa, o ıslaklık meni hükmündedir.
Islaklık hissi abdesti bozar mı?
İdrar kaçırma halinde özür yoksa abdest sahih olmaz. Bunun için idrarın vücuttan tamamen çıkmasını beklemek ve bunu biraz hareket ederek, yürüyerek veya öksürerek yapmak gerekir (İbn Abidîn, Reddü’l-muhtar, 1, 344-345).
Cinsel uyarılma gusül gerekir mi?
Yani erkekte meni sızıntısı varsa ve kadında orgazm varsa, istimna guslü yapmak gerekir. Aksi takdirde gusül gerekmez ve namaza bir etkisi olmaz.
Mezi mi meni mi olduğunu nasıl anlarız?
Önce, meni hazla çıkar, sonra durgunluk ve bitkinlik gelir. İkinci olarak, meni kokusu hurma tomurcuğunun kokusuna benzer. Bu üç özellikten herhangi biri bu sıvının meni olması için yeterlidir.
Küçük ıslaklık gusül gerektirir mi?
Allah Resulü, “Evet!” buyurdu. Eğer ıslaklık görürse, buyurdu.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 93 [237]; Nesâî, Tahâret, 131 [196]; bk. Müslim, Hayız, 32-33 [313-314]). Bundan dolayı kadınlar da, erkekler gibi, felçten sonra iç çamaşırlarında ıslaklık görürlerse abdest almaları gerekir.
Cünüp olup olmadığımdan emin değilim gusül gerekir mi?
Kişinin cünüp olduğundan emin olmadıkça tam abdest alması gerekmez. O kişi necis olup olmadığından emin olmadığı için -necis olduğunu düşünse bile- abdest alması gerekmez. “Bir ses duyup koklamadıkça (abdestini bozacak) (bir ses) çıkana kadar (namazdan) ayrılmamalıdır.” Buhari, Hadis no: 137.
Şüphe gusül gerektirir mi?
Vesvese, kişinin çeşitli sebeplerle yaşadığı kararsızlık, şüphe ve vesvese halidir. Bu durum çoğunlukla abdest ve guslün yapılıp yapılmadığı, tamamlanıp tamamlanmadığı veya bozulup bozulmadığı hususunda şüphelerden kaynaklanır. Gusül veya abdest alan bir kimse vesvese sebebiyle guslü veya abdesti tekrarlamak zorunda değildir.
Meni ve mezi farkı nedir?
Mezi ve sperm farklı şeylerdir. Sperm, erkeklerde orgazm sırasında dışarı akan beyaz sıvıdır. Mezi, karşı cinse zevkle baktığınızda veya dokunduğunuzda idrar yolundan çıkan berrak, şeffaf sıvıdır. Mezi, spermden daha az miktardadır.
Makatta baloncuk hissi abdesti bozar mı?
Bu gazlar abdest alırken veya namaz kılarken çıksa bile abdestinize veya namazınıza bir zarar vermez.
Cinsel organla oynamak abdesti bozar mı?
Dokunulan bölgenin cinsel bölgenin bir parçası veya çoğu/tümü olması önemli değildir. Bir kişinin sadece önüne değil, arkasına da dokunmak abdestinin bozulmasına neden olur. Aynı şekilde, eşinizin veya çocuğunuzun önüne veya arkasına dokunmak ve kendinize dokunmamak abdesti bozar.
Su gibi akıntı abdesti bozar mı?
Fıkıh kaynaklarında tercih edilen görüşe göre rutûbetü’l-ferc’in temiz olduğu (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/166) ve iç çamaşırına bulaşmasının namaza mani olmadığı belirtilmiştir. Dolayısıyla tampon veya ped kullanma zorunluluğu yoktur.
Şehvetli akıntı gusül gerektirir mi?
Önemli bir düzeltme yapalım: İlmihal kitaplarında gerekçe olarak, cinsel uyarılma sonucu boşalma olmaksızın gelen akıntının artması gösterilmiştir. Guslü bozmaz, ancak abdesti bozar ve kirlenen elbiselerin değiştirilmesi gerekir.
Vajinaya parmak sokmak gusül abdesti bozar mı?
Karşı cinse dokunmak abdesti bozar mı? Bir erkeğin yabancı kadına dokunması Hanefi mezhebine göre günah olmakla birlikte, bu durumda ne erkeğin ne de kadının abdesti bozulur (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/10).
Hangi durumlarda gusül kabul olmaz?
Bunlar için deriye yapışan ve tırnakların arasında kalan hamur, mum, tutkal, boya vb. şeyler önemlidir. Abdest ve gusle mani olan şeyler değildir. Ancak boya, oje ve ruj gibi isteğe bağlı olarak vücuda sürülen veya yapıştırılan ve suyun bedenle temas etmesini engelleyen maddeler bu ruhsattan muaftır.
Hafif akıntı gusül gerektirir mi?
Bu akıntı rahimden değil, alttan gelir ve necis maddelerle karışmaz. Bu sebeple temiz olduğu düşünülen bir akıntı abdesti bozmaz ve çamaşırla kirlenmesi de namaza mani olmaz.
Su gibi akıntı guslü bozar mı?
Fıkıh kaynaklarında tercih edilen görüşe göre rutûbetü’l-ferc’in temiz olduğu (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/166) ve çamaşırlara bulaşması halinde namaza mani olmadığı söylenmiştir.
Cünüp olup olmadığından emin değilim ne yapmalıyım?
Cünüp bir kimse su veya yıkanacak uygun bir yer bulamazsa ne yapmalıdır? Yıkanacak su bulamayan veya soğukta abdest alırsa hastalanacağını düşünen veya gusül alacak uygun bir yer bulamayan necis bir kimse, namazını teyemmüm ederek kılar.
Meni ile akıntı nasıl ayırt edilir?
Normal vajinal akıntı, bol miktarda olmayan şeffaf beyaz bir akıntıdır. Meni şeffaf renktedir, bu nedenle her iki akıntının rengi de aynıdır. Yoğunluk nedeniyle, meni daha koyu görünebilir.