Hatai nedir?
Hatai: Yaprak, filiz ve çiçek motiflerinin stilize edilerek iç içe geçirilmesiyle oluşturulan bir süsleme biçimidir.
Hatayi motifi ne demek?
“Hatayi”, geleneksel Türk süsleme sanatında, özellikle kitap tezhipleme, çini, cilt ve tekstil sanatında sıklıkla kullanılan bir motif türüdür. “Hatayi”, Orta Asya ve Çin-Türkistan kökenli ve tamamen stilize olmaları nedeniyle genellikle hangi çiçeğin tasvir edildiği net olmayan motifleri ifade eder.
Rumi motifi ne demek?
Her çağda önemli bir motif olarak kullanılmış ve birçok çeşidi bulunan Rumi motifi, aslen hayvansal kökenlidir ve ismi “Anadolu’ya ait” anlamına gelir. Motif, bir zamanlar Roma İmparatorluğu’nun hüküm sürdüğü İran yaylalarına kadar uzanan Anadolu yarımadasına “Diyâr-ı Rûm” denmesinden dolayı bu ismi almıştır.
Motif çeşitleri nelerdir?
Figüratif motifler (insan, hayvan, nesne) • Geometrik motifler (üçgen, kare, daire, beşgen, altıgen, vb.) Sembolik motifler ((kozmik) güneş, ay, yıldız, vb.) Motiflerde kaligrafik öğeler de sıklıkla görülmektedir. Çiçek çeşitleri: özellikle lale, karanfil, gül, sümbül, vb.
Münhani motifi nedir?
Münhani motifi, kıvrımlardan oluşan tezhip ve süsleme sanatında kullanılan bir motiftir. Genellikle kitap tezhiplerinde Rumi motifiyle birlikte kullanılmıştır. Ayrıca, zamanla farklı şekillerle kendine özgü bir tavır geliştirmiştir ve bu motif genellikle cami süslemelerinde kullanılır.
Türk süsleme sanatı motifleri nelerdir?
Rumi, palmet, hatayi, lotus, lale, karanfil, sümbül, gül, nar, elma, saz stili, Türk rokokosu, çınar, hançer yaprağı, kozalak, ağaç ve çarkıfelek başlıca çiçek motifleridir. Bu motifler bazen tek başlarına veya birkaç motif birlikte kumaşlarda kullanılmıştır.
Hızır motifi ne anlama gelir?
Türk halk kültürünün önemli bir unsuru olan Hızır motifi, destanlarımızda destan kahramanına rehberlik eder ve yardımcı olur. Hızır inancı varlığını sürdürür ve Hızır efsaneleri olarak anlatılarak halk arasında yayılır. Türk kültüründe kutsal kabul edilen hayvanlardan biri de geyiktir.
Tarak motifi ne anlama gelir?
Tarak motifi genellikle evlilik ve doğumla ilişkilendirilir. Bu motif evlenme ve doğumu nazardan koruma isteğini ifade eder. Yaratıcı gücün simgesi olan “el”, insanları hayvanlardan ayıran en önemli organdır. Eller, gücü, kudreti ve hakimiyeti simgeler.
Muska motifi ne anlama gelir?
Geleneksel Anadolu dokumalarında sıklıkla görülen muska motifi, sahibini tehlikeli dış etkenlerden korumak için büyülü ve dini bir güce sahip olduğuna inanılan yazılı bir tılsımdır. Muska motifi, nazar olarak kabul edilen nazar olgusuna karşı kullanılmıştır.
Kurt motifi ne anlama gelir?
Savaşçılığı ve savaş ruhunu, özgürlüğü, hızı, doğayı ve ruhu, sahayı görebilme yeteneğini temsil eder. Türk milletinin başına kötü bir şey geldiğinde veya bir tehdit ortaya çıktığında ortaya çıkar ve yolu gösterir. Çadırların önüne altın kurt başlı direkler yerleştirilir. Savaş ruhu (tanrısı) bir kurt şeklini alır.
Lotus motifi nedir?
Aslen Asya’dan gelen lotus çiçeği, Mısır’da güneş tanrısı Ra’nın sembolü olarak kabul edilirdi ve ruhların ölüler diyarına geçişini sembolize ettiği söylenirdi. Bu nedenle lotus çiçeği motifleri firavunların mezarlarının dekorasyonunda sıklıkla kullanılırdı.
Gül motifi nedir?
Sufi sembolizminde, tomurcuk biçimindeki gül birliği temsil eder ve açılan gül çeşitlilikteki birliğin görünümünü temsil eder. Gül bahçesi kalbin açıklığını, kir ve pastan temizlenmiş ve ilahi güzelliğin yansımasına hazır kalbi sembolize eder ve gül goncası insanın kendisi ve Tanrı ile baş başa kalmasını sembolize eder.
Hatayi motif nedir?
“Hatayi”, geleneksel Türk süsleme sanatında, özellikle kitap tezhipleme, çini, cilt ve tekstil sanatında sıklıkla kullanılan bir motif türüdür. “Hatayi”, Orta Asya ve Çin-Türkistan kökenli ve tamamen stilize olmaları nedeniyle genellikle hangi çiçeğin tasvir edildiği net olmayan motifleri ifade eder.
Akrep motifi nedir?
Akrep Motifi Hakkari dokumalarında kullanılan akrep motifi, kötülüklerden ve dış tehlikelerden korunmak amacıyla kullanılan temel bir motif olarak karşımıza çıkmaktadır.
Koç boynuzu motifi nedir?
RANCH: Doğurganlığın, kahramanlığın, gücün ve erkekliğin sembolü olan koç boynuzu motifi, Anadolu kültüründe ana tanrıçadan sonra veya onunla birlikte kullanılmıştır. Boynuz sembolü, insanlık tarihi boyunca gücün sembolü olan erkeklerle özdeşleşmiştir.
Hatayi ne anlama gelir?
Şah İsmail de “hatay” mahlasını kullanmıştır ki, bu mahlas “kusurlu, yanılmış, kusuru olan, kusurdan uzak olmayan, günahı olan, kusuru olan, hata eden” anlamlarına gelmektedir.
Hata kültürü nedir?
Hata yönetimi kültüründe hatalar hızla belirlenir, analiz edilir ve düzeltilir. Ancak bilgi, öğrenmeye ve etkili iyileştirme eylemleri yapmaya odaklanılarak organizasyon içinde aktif olarak paylaşılır (AFM, 2017, s. 6).