Koca karısına imamlık yapabilir mi?
Bütün mezheplere göre kadınların erkeklere namaz kıldırması caiz değildir (İbn Kudame, el-Muğni, 2/146); İbn Abidîn, Reddü’l-muhtar, 1/576; Cezîrî, el-Mezâhibü’l-erbe’a, 1/372). Hz.
Kameti kimler getirir?
Kamet getiren kimse temiz, akıllı ve erkek olmalıdır. Buna göre abdest almayan, cünüp, deli, içkici ve kadının kameti mekruh sayılır. İşareti getirenin salih bir kimse olması tavsiye edilmiştir (İbn Nüceym, el-Bahr, 1/268-270; Aliyyü’l-kârî, Fethu bâbi’l-‘inâye, 1/227).
Kadın kocasının yanında namaz kılabilir mi?
Şafiî, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre bir erkekle bir kadının yan yana durup namaz kılmaları her iki tarafın da namazını bozmaz. Ancak bunda bir kötülük vardır (Râfiî, el-‘Azîz, 2/174; İbn Kudâme, el-Mughnî, 2/179; Hattâb, Mevâhib, 2/435; Buhûtî, Keşşâf, 1/329-330; Cezîrî, el-Mezâhibü’l-erbe’a, 1/268).
Erkekler tek başına namaz kılarken kâmet getirir mi?
a) Tek başına namaz kılan erkekler ezan ve ikamet okurlar. Kadınlar ise ezan ve ikamet okumazlar. b) İftitah (başlangıç) tekbirini okurken elleri kaldırmak sünnettir. Erkekler ellerini başparmakları yumuşak kulaklara değecek şekilde kaldırırlar.
Karı koca namaz kılarken kameti kim getirir?
Namaza ne zaman başlayacağınızı bildiren bir uygulamadır. Bunu bir görevlinin, cemaatten birinin veya imamın yapması konusunda bir kısıtlama olmadığı gibi, imamın aynı anda namazı kıldırmasında ve ikamet getirmesinde de bir sakınca yoktur (el-Fetâvâ’l-Hindiyye, 1/56 vd.).
Bir erkek kadınlara imamlık yapabilir mi?
Şafii mezhebine göre imamın hem erkeklere hem de kadınlara imamlık yapmaya niyet etmesi şart değildir, ancak müstehaptır (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 1/502). Bu sebeple kadın, tek başına namaz kılan bir erkeğe uyabilir.
Evde namaz kılarken kâmet getirmek gerekir mi?
Cemaate yetişemeyen bir kimse, camide tek başına namaz kılarken ikametgah kılması gerekir mi? Beş vakit namazın cemaatle kılındığı camilere, o vaktin farz namazını kılmak için giren kimseler, cemaatle veya tek başına namaz kılmak isterlerse ezan veya ikametgah okumalarına gerek yoktur.
Kâmet nasıl getirilir okunusu?
KametRepeatArabicReading4xالله اكبرAllah-u Ekber2xاشهد ان لا اله الا اللهEşhedu en lâ ilahe İllallah2xاشهد ان محمدا رسول اللهEşhedu enne Muhammeden Rasulullah2xحي على الصلاةHayye ale’s-salah4 satır daha
Kâmet getiren kişiye ne denir?
Müezzin; ezan okuyan, kamet getiren, ezan okuyan kişidir. Kur’an-ı Kerim’de iki ayette geçmektedir; Araf 7/44, Yusuf 12/70.
Yatak odasında namaz kılınır mı?
Demek istediğimiz şudur; temiz bir evin yatak odası ile diğer odaları arasında namaz kılmanın caiz olup olmaması bakımından bir fark yoktur.
Açık kadının namazı kabul olur mu?
Hz. Aişe’nin rivayet ettiği bir hadiste Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Allah, ergenlik çağına eren bir kadının namazını başörtüsü olmadan kabul etmez.” (Ebû Dâvûd, Salat, 85 [641]; Tirmizî, Salat, 160 [377]).
Peygamber efendimiz hangi mezhebe göre namaz kılardı?
Namaz konusuna gelince, Caferi mezhebinde farz kabul edilir; tertip, muvalat ve selam Hanefi mezhebinde vacip veya sünnet kabul edilir. Namazları birleştirme meselesine gelince, Peygamberimizin bazen namazları birleştirdiği açıktır.
Erkekler diz üstü şortla namaz kılabilir mi?
Ancak dine göre kadınlar vücut hatlarını belli etmeyecek uzun ve bol giysiler giymeli ve başörtülerini boyundan aşağı doğru boynu örtecek şekilde bağlamalıdır. Bu durum erkekler için farklı olduğundan erkekler başları açık, kısa kollu ve dizlerini örten kısa pantolonlarla namaz kılabilir.
Kâmet getirmeyi unutursam namaz kabul olur mu?
Ezan ve ikamet namazın sünneti olduğundan ve vakit olmadığından, kaza namazı kılarken ezan ve ikamet sünnettir. Namazı terk etmek ezan ve ikamet geçerli olsa da uygun değildir.
Kadınlar namaz kılarken neden ellerini göğsüne koyar?
Namazda el bağlamayı sünnet sayan âlimlerin icmaına göre, kadınların elleri göğüs hizasında bağlanır. Bu şekilde bağlama, kadınların vücut yapısı itibariyle tesettürün ruhuna daha uygun bir davranıştır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/49).
Bayan bayanlara imamlık yapabilir mi?
Bir kadının, yalnızca bir yerde toplandıkları zaman kadınlara namaz kıldırması tavsiye edilir. Ancak imam ilk sıranın ortasında durur (önlerinde değil). Buna göre, bir kadının kadınlara imamlık yapmasına izin verilir ve imamlığı geçerlidir.
Ama kişi imam olabilir mi?
Zira bir kimsenin bir veya iki kolunun yokluğu, namazın rükünlerinden herhangi birini kılmasına mani değildir. Böyle bir kimsenin imamlık yapması caizdir (İbn Kudâme, el-Muğnî, 2/144).
Erkek evde namaz kılabilir mi?
Evde namaz kılan erkekler, pijamalarıyla mahrem yerlerini örterek namaz kılabilir. Ancak, camiye namaza giden erkekler pijama giymemelidir. Dar pantolonla namaz kılmak da namaza engeldir. Erkekler için namaz kıyafetleri tüm bu kurallara uymalıdır.
Evde hanımla cemaat olur mu?
Kadın kadınlara namaz kıldırabilir mi? Şafiî ve Hanbeli mezheplerine göre kadının kadınlara namaz kıldırmasında bir sakınca yoktur. Bu görüşü savunanlar Hz. Peygamber (s.a.v.) Ümmü Varaka’nın ev halkına namaz kıldırmasına izin vermiştir (Ebû Dâvûd, Salat, 62 [591]; Ahmed b.